ÅRSBERETNING FOR HOBØL FRIVILLIGSENTRALS VENNER 2019

Årsberetningen ble godkjent på årsmøtet mandag 8. juni.

Generelt

Hobøl Frivilligsentral er eid av Hobøl Frivilligsentrals Venner, og har kontor i Hobølveien 5 på Tomter.

Hobøl Frivilligsentral forurenser ikke det ytre miljø, og driver kildesortering i den grad det er tilrettelagt av Indre Østfold Kommune/IØR.

Det har ikke vært sykefravær i 2019. 

Styret i 2019

Leder:               Inger Margrethe Solli                           

Nestleder:          Eivind Mjærum                   

Styremedlem:     Odd Stoksbjerg                                               

Styremedlem:     Steinar Almvik                    

Styremedlem:     Inger Mellem                      

Styremedlem:     Janiche Frydenlund                      

Varamedlem:      Svein Slangsvold                         

Varamedlem:      Margunn Aanestad                            

Kommunens representant: Pernille Lemming (utnevnt av Hobøl kommune, ikke valgt).

Kommunens vararepresentant: Øivind Jarl Pedersen (utnevnt av Hobøl kommune, ikke valgt). 

Styreleder Inger Margrethe Solli var syk store deler av 2019, og nestleder Eivind Mjærum fungerte som leder. Inger Margrethe Solli døde av sykdommen 12. januar 2020. 

Svein Slangsvold døde i august 2019. Ingen ny vara valgt.

Vi lyser fred over Inger Margrethes og Sveins minne.


Valgkomité 2020:

Leder:       Eivind Mjærum                   

Medlem:    Janiche Frydenlund                      

Medlem:    Odd Stoksbjerg   


Daglig leder er Jan Terje Kristiansen i 100% stilling. 


Styremøter

På grunn av styreleders sykdom ble det kun avholdt 2 styremøter i 2019.

Medlemmer

Ved utgangen av 2019 hadde Hobøl Frivilligsentrals Venner 66 enkeltmedlemmer og 3 organisasjonsmedlemmer. 

Aktiviteter

Daglig leder har gjennom året hatt møter med bl.a. prosjektledelsen for ny kommune, NAV, Psykteam, ledelsen ved HBBS, Friomsorgen, kulturkonsulent Kristin Lippestad, rådmannen, biblioteket, SLT-koordinatoren.

Daglig leder deltok på samling for daglige ledere i det nye storfylket Viken 11.-13. november.

Daglig leder har holdt foredrag om frivilligsentralen for Lions og Knapstad Arena.

Det har vært to samlinger med frivillige, en sommeravslutning og et julebord, begge på Tomter Kunstkafé og bar. Oppmøtet på disse samlingene har vært bra, med god stemning og underholdning. 

Seniornett startet opp i februar 2015, og våre flinke instruktører har hjulpet mange, både seniorer og andre også i 2019. Vår dataveileder, Torbjørn Ersvik, døde dessverre i juni. Vi fikk inn en ny veileder, men på grunn av hjerteproblemer måtte han trappe ned, og valgte å gi seg. Totalt ble det likevel gjennomført 98 timer med en-til-en-undervisning i 2019. 

Vi tilbyr strøsingel til de som har behov for det når det er glatt. Blant annet har hjemmesykepleien hatt med seg strøbokser til eldre hjemmeboende. Et populært tilbud!

Det har ikke vært regionkonferanser i 2019. Tidligere fikk Frivilligsentralene midler fra staten, men etter omleggingen av finansieringen av Frivilligsentralene er det ikke lagt inn midler til dette. 

Daglig leder har deltatt på nettverksmøter med de andre daglige lederne i Indre Østfold. Han var også med på et nettverksmøte for alle daglige ledere i Østfold.

For 9. gang har vi samarbeidet med Spydeberg Frivilligsentral om et julaftenarrangement for enslige i Hobøl og Spydeberg. Arrangementet ble gjennomført i Tomter Menighetssenter. 26 gjester og frivillige hadde en fin julefeiring, og nissen kom også på besøk! De som var frivillige denne kvelden fortjener stor honnør! Arrangementet vil bli gjentatt i 2020, da i Spydeberg. Stor takk til Hobøl Røde Kors, REX Markiser, Spydeberg Bakeri, Gjensidige Hobøl, Essen Blomster og andre bidragsytere!

Kulturtimen på HBBS ble arrangert 1 gang pr måned gjennom året, med Gabriele Remedios og Ragnhild A. Walle som ansvarlig. Ragnhild A. Walle ble syk og døde i juni. Etter hvert fikk vi Kari Tønsaker Martinsen som ansvarlig. Det blir engasjert både lokale artister og andre til å underholde, og det er mellom 20 og 50 tilhørere/tilskuere på arrangementene. Spesielt inviterte er beboerne på HBBS og Knapstadtunet, men alle arrangementer er åpne for alle. Kulturtimen er en del av” Den kulturelle spaserstokk”, og videreføres i 2020. 

Kafeen på HBBS drives av frivillige hver tirsdag. Der serveres det vafler og kaffe/te.

For sjette året på rad deltok vi i kommunens kulturuke i november. Hobøl Frivilligsentral var da representert med et arrangement, Kulturtimen på HBBS.

Vi låner ut idretts- og friluftsutstyr hele året, totalt 356 objekter mot 209 objekter i 2018. En god økning til tross for dårlig vintervær høst/vinter 2019.

Vi har i flere omganger sysselsatt personer som har fått samfunnsstraff, med og uten fotlenke.

En gang i uka aktiviserer vi også en ung mann med psykisk utviklingshemming. Han hjelper til med snømåking, bæring, soping av fortau osv.

Vi har også stilt lokaler til disposisjon for barnevernet i Hobøl og for sosiallærer i ungdomsskolen som har hatt en-til-en-undervisning.

Vi engasjerte to elever på årets OD-dag 31. oktober.

Vi deltok også på Kom-deg-ut-dagen søndag 1. september i regi av DNT Indre Østfold.

Informasjon/markedsføring

Hjemmesiden vår blir brukt aktivt, og vi har forholdsvis mange” klikk” på siden i løpet av en uke. Vi benytter også Facebook aktivt, og vi har nå 580 personer som følger oss, en økning på hele 56 i løpet av året. 

Vi er også bevisste på bruke internett som markedsføringskanal. Både våre egne hjemmesider, Facebook, kommunens hjemmesider samt lokalavisene i hele Østfold brukes aktivt for å promotere forskjellige aktiviteter.

Menighetsbladet «På kornet» benyttes også.

Aktiviteter blir også promotert på standsbukken vår utenfor Frivilligsentralen. Denne er et godt blikkfang for forbipasserende. Plakater blir også satt opp på egnede steder i hele kommunen.

Frivillighetens hus

I juni 2019 vedtok kommunestyret i Hobøl at de skulle benytte tilbakekjøpsklausulen i kjøpsavtalen frivilligsentralen, speideren og krigsminnesamlingen inngikk i desember 2014. Som kompensasjon for drifts- og investeringsutgifter fikk vi totalt 100.000,- til fordeling (se også kommentar om økonomi). Etter kommunesammenslåingen er nå Hobølveien 5 i Indre Østfold kommunes eie. Deler av arealene vil i en periode benyttes til delvis innbyggertorg.

Det er planlagt at Frivillighetens Hus Hobøl oppløses når alle forpliktelser er oppgjort. Det vil bety en fordeling av beholdningen på i overkant av 100.000,-Det vil si ca. 33.000,- til Hobøl Frivilligsentral.

Aktivitetsnivå

I 2019 har Frivilligsentralen gjennomført aktiviteter som:

  • Bingo på Hobøl bo- og behandlingssenter (HBBS)hver tirsdag
  • Følgetjeneste til sykehus og lignende
  • Hagearbeid, snørydding og diverse andre sporadiske tiltak
  • Handlevogn på HBBS hver onsdag
  • Kulturtimen hver måned på HBBS
  • Aktiviteter rettet mot frivillige
  • Utdeling av strøsand/singel
  • Utdeling av slukkeskumbokser
  • Julaften for de som ønsker å feire sammen med andre
  • Kafe på HBBS hver tirsdag
  • Seniornett, individuell datahjelp 
  • Advokatvakt 
  • Utlån av idretts- og friluftsutstyr


Økonomi

Regnskapet for 2019 viser et regnskapsmessig overskudd på kr. 21.354,18,-. Driftsmessig har vi gått med underskudd, da frivilligsentralens andel av summen Hobøl kommune betalte for at vi var med og driftet Hobølveien 5 var på 33.333,-


 
Frivilligsentralen har i 2019 fått lønnsmidler fra Hobøl kommune på kr. 616 681,00,-. Heller ikke i år har vi fått driftstilskudd fra kommunen. Vi vil benytte anledningen til å takke kommunen for et godt samarbeide på flere områder.

Sentralens drift bygges ellers på gaver, kontingent, momskompensasjon, husleie fra Posten og Grasrotandelen. Se for øvrig regnskap.

Regnskapet er ført av Vivian Langdalen. Revisjon er utført av Kåre Sundbrei, tidligere Finanstilsynet.

2024 © Hobøl Frivilligsentral